Thursday, January 12, 2012

«Ζούμε όπως κι εσύ» !Ζούμε όπως κι εσύ

Ζούμε στο ίδιο ασταθές οικονομικό περιβάλλον, πληρώνουμε τους ίδιους λογαριασμούς, σπουδάζουμε στα ίδια πανεπιστήμια. Ψάχνουμε αγωνιωδώς για σταθερή δουλειά, τρώμε πόρτες αλλά ξαναπροσπαθούμε. Στεκόμαστε με μεγάλη αμηχανία απέναντι σε κάθε είδους κάλπη, το ίδιο αμήχανα σκεφτόμαστε το μέλλον. Σηκώνουμε τα μανίκια και δουλεύουμε για να επιβιώσουμε.

Αναπνέουμε τον ίδιο αέρα στις μεγάλες πόλεις και τις ίδιες μυρωδιές στην ελληνική ύπαιθρο. Προσπαθούμε να κάνουμε καθημερινή πρακτική την ανακύκλωση. Συχνάζουμε στο Γκάζι, στα Εξάρχεια, στον Πειραιά, στα Λαδάδικα, σε νεανικά καφέ με όμορφη διακόσμηση αλλά και σε άλλα στέκια που μας τραβάνε οι παρέες μας και δηλώνουν "φιλικά". Λατρεύουμε τον αθλητισμό, το ποδήλατο, την ταχύτητα, το ίδιο και τον καναπέ του σπιτιού μας. Αγωνιζόμαστε για ίσα δικαιώματα ή περιμένουμε να μας τα δώσουν αφήνοντας άλλους να αγωνίζονται.

Πάμε σινεμά, θέατρο, διαβάζουμε μανιωδώς βιβλία και free press, έχουμε προφίλ στο facebook. Προτιμάμε παραλίες που να μπορούμε να εκφραστούμε ελεύθερα, μας αρέσει ο ήλιος, το βουνό, η θάλασσα, τα ποτάμια, τα ταξίδια, τα beach bar, τα club, το κέφι, το φλερτ. Κάνουμε σεξ, ερωτευόμαστε, αγαπάμε, συζούμε - άλλες φορές με επιτυχία, άλλες όχι. Έχουμε γονείς, δημιουργούμε οικογένειες, μεγαλώνουμε παιδιά.


Ζούμε όπως κι εσύ;

Για μας που κάνουμε σχέσεις με το ίδιο φύλο και επιδιώκουμε εξίσου τη συντροφικότητα είναι σαφές ότι καμία περηφάνια δεν υπάρχει στο κρύψιμο και τη διπλή ζωή. Το ντουλάπι είναι εύκολο μιας και το ζούμε από νωρίς. Η ελευθερία όμως, ακόμα κι αν σε κάποιες περιπτώσεις δεν τη βιώνουμε καθημερινά, βρίσκεται μέσα μας και πιέζει όπως η ανάγκη για οξυγόνο. Έχουμε ίδιες υποχρεώσεις. Έχουμε ίδια δικαιώματα;“Ζούμε Όπως κι Εσύ”: εκδήλωση στην Ξάνθη για την σεξουαλική διαφορετικότητα


Το Σάββατο 21 Γενάρη, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης της Ξάνθης, σας προσκαλούμε σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα: Η σεξουαλική διαφορετικότητα των νέων στην οικογένεια και το σχολείο.
Η εκδήλωση αποσκοπεί στο να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι (κορίτσια και αγόρια)  - με αφορμή τη σεξουαλική τους διαφορετικότητα – στην οικογένεια και το σχολείο καθώς και να προβληματίσει αναφορικά με το φαινόμενο της ομοφοβίας, εστιάζοντας στην ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισης και άμβλυνσης των ανωτέρω καταστάσεων. Η οικογενειακή και κοινωνική  συνοχή και η αρμονική συμβίωση των νέων είναι ο στόχος. Ο φόβος, η περιθωριοποίηση και η εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών, που καταγράφονται κατά καιρούς, είναι τα εμπόδια στην επίτευξη αυτού του στόχου δημιουργώντας προβλήματα στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των εφήβων.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς με την υποστήριξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Θετική Φωνή και του ΛΟΑΤ περιοδικού City Uncovered, υπό το πλαίσιο της εκστρατείας για τη σεξουαλική διαφορετικότητα των νέων που πραγματοποιούν οι παραπάνω συνεργαζόμενοι φορείς με τίτλο «Ζούμε όπως κι εσύ».
Οι ομιλητές/τριες μας προέρχονται από το χώρο της ψυχολογίας, της εκπαίδευσης και τον ακαδημαϊκό χώρο. Το πρόγραμμα των ομιλιών έχει διαμορφωθεί ως εξής:
  • Αναπαραστάσεις για μια άλλη σεξουαλικότητα – Γεωργία Τζαμαλούκα, Δρ. Κοινωνικής Ψυχολογίας.
  • Ταυτότητα και ψυχολογία του γκέι εφήβου: η πρόκληση της στήριξης ολόκληρης της οικογένειας και η ευθύνη των επαγγελματιών ψυχικής υγείας – Αλεξάνδρα Βασιλείου,
Δρ. Κοινωνικής Ψυχολογίας-Ψυχοθεραπεύτρια.
  • Ποιος/α κάνει το ομοφοβικό bullying στο σχολείο; Εγώ κι εσύ… – Αγγελική Σηφάκη, υποψήφια διδάκτορας του Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Πατρών-μέλος της ομάδας Εκπαιδευτικοί κατά της ομοφοβίας.
  • Όσα μου έμαθε το coming out – Εύκλεια Παναγιωτίδου,
Δημοσιογράφος-μέλος της νεανικής ομάδας Θεσσαλονίκης Good As You(th).
  • Τρόποι αντιμετώπισης της σχολικής ομοφοβίας – Φιλίππα Διαμάντη, Κοινωνιολόγος-μέλος της ομάδας Εκπαιδευτικοί κατά της ομοφοβίας.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς,  Γιάννος Λιβανός.
Συντονίζει η Μαριανέλλα Κλώκα, διευθύντρια της Θετικής Φωνής και εκδότρια του περιοδικού City Uncovered. Αμέσως μετά τις τοποθετήσεις θα υπάρξει χρόνος για ερωτήσεις του κοινού προς τις ομιλήτριες.
Ώρα έναρξης: 19.00


No comments :